Úvodní setkání nově zapojených škol

29/10/2018

Úvodní setkání nově zapojených škol

Ve středu 17. října jsme v pražském Langhansu – Centru Člověka v tísni společně zahájili letošní ročník projektu Světová škola, do kterého se přihlásilo 17 mateřských, základních a středních škol.

Celý den jsme 25 účastníků provedli dílnami, kde se dozvěděli, co je globální rozvojové vzdělávání, jak bude probíhat celý projektový rok, zkoušeli si aktivity na tvorbu vize a cíle školního projektu, a také promýšleli, jak dát o své práci vědět okolí, získat partnery a přilákat na svou komunitní akci média a veřejnost. Na setkání dorazila také jedna ze školních koordinátorek Světové školy Marcela Rudolfová, která učí a vede školní tým na Střední škole diplomacie a veřejné správy v Mostě. Mluvila o svých zkušenostech, které sbírá od roku 2014, kdy se Světovkou začali. O jejich aktivitách se můžete více dočíst i na našem webu ZDE a jejich příběh je popsán také ZDE.

A co očekávají školy, že se v projektu naučí?

  • Osobně se nejvíce těším na osvojení procesu plánování náročnějších projektů, které se budou prolínat kurikulem celé školy (MŠ – 2. stupeň), práci na efektivnější společné komunikaci s kolegy. Navázání cenných vztahů s potencionálními školními partnery.
  • Problematiku GRV považuji za velmi důležitou a není mi lhostejná. Věřím, že to má cenu. Přeji si, aby žáci pochopili fungování světa a nabyli poznání, že i oni ho mohou ovlivňovat a záleží na jejich rozhodnutí. Vím, že prostřednictvím žáků se témata často dostanou do jejich rodin a dalších rodin…
  • Celková filozofie a fungování školy, budování hodnot u dětí, vzájemná spolupráce s komunitou kolem školy.
  • Rozvoj kritického myšlení u žáků, rozvoj empatie a prosociálnosti, naučit se přemýšlet v souvislostech nejen přínosných jednotlivci

Ze zpětné vazby k setkání vybíráme:

  • Děkujeme mockrát za bezpečné a příjemné prostředí, celé školení bylo harmonické a velmi podnětné. Odjížděla jsem namotivovaná a připravená nechat za sebou co největší kus práce a co nejlepší výsledek!
  • Moc děkujeme za velice inspirativní setkání, spoustu nápadů, vstřícné lektory a mimo jiné skvělý catering 🙂

Těšíme se na další vydařený ročník 

Za tým Světové školy

Kateřina Sobotková, Varianty, Člověk v tísni

Vojtěch Marek, ADRA

Adéla Píchová, ARPOK